Pagini

19 august 2011

Tură în Munţii Călimani-Vf. Bistricior(14 august 2011)

Cum vremea de afară era numai bună de ieşit  într-o tură am hotărât că ar fi timpul să urc şi eu până pe Vf. Bistricior din Munţii Călimani. Zis şi făcut, aşa că duminică dimineaţă plecăm la drum 3 voinici şi una voinică spre Lacul Colibiţa cu punct final în satul Colibiţa, cunoscut şi sub denumirea de Miţa. Ajungem destul de târziu în satul Colibiţa, la ora 9, oră la care după spusele cuiva trebuia să fim deja pe Bistriciorul.

 Foto 1. La drum

Lăsăm maşina în curtea unui localnic decişi să o luăm pe jos deşi aveam mai bine de 6 ore de mers pe jos până să ajungem pe Vf. Bistricior. Înca din satul Colibiţa pornesc numai mult de 6 marcaje:  
triunghi albastru: Satul Miţa - Valea Colbul- Piciorul Colbu - P-na Gura Plaiului – Vf. Bistriciorul;  
triunghi roşu cu 2 trasee propuse: 1. Satul Miţa – Valea Bistriţei - Valea Colbul - P-na Dălbidanul – Muntele Viisorul şi traseul 2 pe ruta: Satul Miţa – Izvorul Lung – Şaua Terha;  
triunghi galben: sat Miţa – Valea Pănulet – P-na Cofuri - P-na Calului - valea Repedea
bulină albastră: Satul Miţa – Valea Irimie de Jos – Tăul Zânelor şi
cruce roşie:  Sat Miţa – Izvorul Lung – Valea lui Toader – P-na Ciungii – Valea Corca – P-na Zâmbrului – Satul Piatra Fântânele
bulină roşie: Sat Miţa-Vf. Piatra lui Orban – P-na Capul Dealului – drum forestier Slatiniţa – Baraj Lac Colibiţa
 Foto 2. Vf. Zurzugău–1989 m

Urmăm marcajul triunghi albastru până în dreptul unei bariere unde drumul se ramifică şi de acolo ne hotărâm să nu mai continuăm pe marcaj ci sa o luăm pe Valea Irimie de Jos până la cabana Ocolului Silvic Josenii Bârgăului, ca pe urmă să facem stânga şi să urcăm pe drumul forestier Gura Plaiului. Varianta cealaltă, care urmăreşte marcajul continuă tot înainte de la barieră, după care după nişte case folosite în timpul explotării minelor din Călimani face dreapta prin pădure. Marcajul te scoate în drumul forestier Gura Plaiului chiar la 50 de metri de locul unde îţi poţi lăsa maşina dacă urmezi prima variantă.

 Foto 2. Spre Vf. Bistricior-Timp:2h

Fiind weekend şi cum luni a fost liber găsim parcate la marginea drumului Forestier Gura Plaiului vre-o 4 maşini, din care 2 erau maşinile de la Salvamont. Hotărâm să facem o mică pauză de masă mai ales că timpul oarecum ne permitea, eram la 2 ore de Vf. Bistricior şi la o oră de Refugiul Salvamont. Drumul de aici continuă prin pădure şi până la refugiu se merge destul de lejer. Urcând începe încetu să ni se deschidă privelişti de vis, Lacul Colibiţa cu satul Colibiţa este una dintre cele mai frumoase privelişti de pe Vf. Bistricior.

  Foto 3. Refugiul Salvamont

Foto 4. Lacul Colibiţa şi satul Colibiţa

Ajungem la Refugiu unde bineînţeles îi găsim acolo pe cei de la Salvamont cu care schimbăm câteva vorbe înainte de marele asalt şi obiectivul propus, Vf. Bistricior. De la cabană şi până pe vârf se merge pe o cărare printre afiniş, tentaţia este mare şi nu ne-am putut abţine de la o porţie de afine, apoi mai spre vârf dăm de grohotiş şi mulţi jnepeni de care mai că nu ne împiedicăm. Ajungem în creastă chiar într-o şa de unde în dreapta se continuă spre Zurzugău iar în stânga spre Vf. Bistricior. Ne continuăm drumul şi la ora 15 reuşim să cucerim Vf. Bistricior cu ai săi 1990 de metri. Priveliştea este una de nedescris, de pe Vf. Bistricior simţi că eşti la picioarele lui Dumnezeu, pe o vreme superbă ţi se deschid cele mai frumoase privelişti posibile. Vântul se înteteşte aşa că o haină în plus nu strică, de asemenea nici poza de grup nu lipseşte şi farmecul Bistriciorului este carneţelul unde îţi poţi lăsa un gând despre acest minunat loc. 

 Foto 5. Spre Bistriciorul
 
 Foto 6 

  
Foto 7. Vf Bistricior

Foto 8. Meditaţie

După ce admirăm fiecare colţ de pământ care ni se arată de sus ne hotărâm să coborâm presaţi fiind un pic şi de timp. Coborâm pe la cabană unde ne luăm rămas bun de la cei de acolo, după care urmăm acelaşi traseu ca la urcare şi ajugem în satul  Miţa la ora 8 fix. Gazda unde am lăsat maşina se hotărăşte să nu ne lase să plecăm cu burţile goale aşa că ne pregăteşte o masă copioasă la care m-ai schimbăm 2-3 vorbe, ca pe la ora 21 să părăsim satul Miţa cu destinaţia acasă şi cu amintiri mult mai frumoase. 

La ture cât mai frumoase şi acuma alte câteva poze.

 
Foto 9

 
Foto 10.

 
 Foto 11 

 
 Foto 12. Zurzugău 

 
Foto 13. Releul de pe Vf. Heniu

Foto 13. Vf. Strunior şi Pietrosul Călimani în plan secund 

Foto 14. Piatra Fântânele

Foto 15

Foto 16. Vf. Străcior

 Foto 17

Foto 18. Spre Dornişoara
Foto 19

Foto 20. Superb

3 comentarii:

  1. chiar ati avut zi faina de munte:) imi pare rau ca n-am reusit sa vin... acu ca vad pozele imi pare mai tare:( anyway, data viitoare:D

    RăspundețiȘtergere
  2. Printre munti si printre creste,
    Chiar sub varful Bistricior,
    E o cabana ca-n poveste
    Unde-n orice iarna este
    Tabara schiorilor

    Fulgii dusi de vant valseaza,
    Schiul fuge sub picior,
    Flori pe partie brodeaza,
    Pe unii ii intristeaza,
    Pentru altii e usor.

    Seara lumea se distreaza,
    Cartile se bat de zor.
    Unii canta sau danseaza,
    fac glume sau mediteaza,
    Toti fac ceea ce ei vor.

    Va veni si-o despartire
    De iubitul Bistricior.
    Dupa aceasta despartire
    Va ramane amintire
    Tabara Schiorilor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Printre munti si printre creste,
    Chiar sub varful Bistricior
    E o cabana ca-n poveste,
    Unde-n orice iarna este
    Tabara Schiorilor.

    Fulgii dusi de vant valseaza,
    Schiul fuge sub picior,
    Flori pe partie brodeaza,
    Pe unii ii intristeaza,
    Pentru altii e usor.

    Seara lumea se distreaza,
    Cartile se bat de zor.
    Unii canta sau danseaza,
    Fac glume sau mediteaza,
    Toti fac ceea ce ei vor.

    Va veni si-o despartire
    De iubitul Bistricior.
    Dupa aceasta despartire
    Va ramane amintire
    Tabara Schiorilor.

    RăspundețiȘtergere