Pagini

20 iunie 2012

O tură pe MTB (17 iunie 2012)


 Traseul marcat cu albastru (hartă luată de pe http://mtb-bn.blogspot.ro/2010/05/blidireasa-dealul-lui-tanase-pe-mtb.html )

Cum ziua de duminică s-a anunţat însorită, numai bună de un pic de mişcare fie pentru câteva ore, m-am gândit eu fain frumuşel să îmi pun bicicleta la treabă. Traseul l-am ales cu mici excepţii, acuma doar oameni de tură îmi mai trebuiau, dar cum găseşti şi nu prea am hotărât după 2 telefoane (nici că se puteau mai multe) să purced singur în această “aventură”, iniţial duminică pe la 12-13, la final am plecat duminică dimineaţa pe la ora 09:00.

Traseul porneşte din satul Bistriţa-Bârgăului unde la nici 500 de m de centrul comunei traseul părăseşte drumul principal şi o face la dreapta, peste râul Bistriţa, pe drumul forestier Blidireasa, ce face legătura între satul Cuşma şi satul Bistriţa-Bârgăului. 

 Foto 1. Intrarea în traseu

 Foto 2. drumul principal

 Foto 3. un mic şarpe

 Foto 4. zări

 Foto 5. serpentine
 
La început drumul urcă destul de lejer în linie dreaptă, după care începe urcuşul nu foarte abrupt dar solicitant, pe un drum pe alocuri în serpentine şi mult pietriş. Surse de apă pe traseu sunt doar la început, aşa că dacă aveţi de gând să urcaţi cei 6 km până în pas pe bicicletă alimentaţi-vă bine cu apă de pe traseu. 


Până în pas nu au fost probleme, poate doar întâlnirea cu o năpârcă să mă fi speriat un pic. Din pas traseul părăseşte drumul forestier şi o ia la dreapta (vezi foto 6+7), pe o potecă nu prea plăcut de parcurs, deoarece era plină de crengile copacilor (fag+brad) lăsate de oameni de izbelişte. Mare păcat că după ce îţi faci treaba uiţi să te ştergi, dar asta este educaţia unora.

Foto 6. intersecţie


 Foto 7. pe aici trebuie să o iau

 Foto 8. la revedere

Trec cu greu mare de zona aceasta şi ies fain frumos într-un loc deschis cu verdeaţă, de unde îmi continui traseul tot înainte. Urmează ceva coborâri şi urcări susţinute care le trec cu brio plus câteva porţiuni de plat. Ajung într-un final pe Dealul lui Tănase unde iau o mică pauză de admirat munţi şi văi. 

Coborârea de pe Tănase este foarte plăcută, numai coborâre peste coborâre, cu mare grijă ca nu cumva să ne rupem. Ultima coborâre a fost cred cea mai solicitantă pe care de altfel am şi căzut, viteza combinată cu porţiunile de bolovani mi-au pus beţe în roate. Am scăpat cu bine dacă pot spune aşa şi iată că ajung într-o poiană de unde se zăresc Munţii Bârgăului, cu Heniu Mare în prim plan, văile Bârgăului şi ceva din Rodnei, dar slăbuţ din cauza căldurii prea mari. 

 Foto 9. verde

 Foto 10. se zăresc Călimanii



 Foto 11. peste munti şi văi

Urmează ultima porţiune de coborâre, după care pentru mine traseul se pierde. Deşi iniţial am dorit să ies în Mijlocenii Bârgăului prin Valea Sărăţii, am ieşit în Prundu-Bârgăului destul de greu dar am ieşit prin nişte zone cu iarbă şi garduri.

O să revin în zonă, sper ca de data aceasta nu singur şi sper să nu mă mai abat de la traseu.
Au fost 3 ore numai bune de pedalat, nu foarte solicitant traseul, un bun antrenament daca e să o luăm aşa pentru începători înspre mediu de avansaţi.

La ture cât mai frumoase!

 Foto 12. dovada

 Foto 13. pe drumuri de ţară

 Foto 14. dealuri bârgăuane

 Foto 15. Floricele pe câmpii…

2 comentarii:

  1. Se pare ca nu ai intalnit tipenie de om. Spun asta ca n-am vazut nicio poza cu tine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am intalnit prea multi oameni mai ales ca era si duminica dimineata si ora 9, nu prea multa lume umbla pe dealuri. Am auzit doar ceva oameni in cautare de ciuperci. Prefer sa pun poze cu peisaje si mai putin cu mine, e un blog dedicat naturii nu oamenilor...pozele cu mine le pastrez pentru mine..

    Multumesc de trecere si te mai astept!

    AdrianHogiu

    RăspundețiȘtergere