Pagini

17 iulie 2014

Cu MTB-ul prin Depresiunea Colibita si Muntii Calimani (13 iulie 2014)

Traseul parcurs: Prundu Bargaului - D.F Slatinita - D.F Taul Zanelor - D.F Colbul - Poiana Prislop - Poiana Dalbidan - Saua Terha - Fata Bubei - Dealul Cornului - PiatraFantanele - Prundu Bargaului

Peste 80 de km pedalati, din care vre-o 10 de pushbike

Alt. maxima 1624 m alt. atinsa sub Vf Buba.

Diferenta de nivel cumulata 2500 m plus

Colegi de tura: Cristian Pop, Adrian Galben, Andrei Dologa, Cristian Hanganut si Cristian Zaharie

Foto 1. selenitate

Foto 2. pe D.F Slatinita

La ora 07:30 ne dam intalnire in Prundu Bargaului. Heniu e sub nori, speram totusi ca vremea va tine si nu va ploua. Pe toata durata zilei am avut parte de vreme numai buna de pedalat. In jurul orei 9 ajungem la  barajul Lacului Colibita unde il asteptam pe colegul Andrei Dologa care din Tureac a preferat sa vina peste Culmea Blaj. Dupa nici 5 minute de cand sosim iata ca raspunde prezent si el. Cei mai infometati baga ceva la ghiozdan printre o poveste si cate altele. De la baraj urmam drumul forestier Slatinita pe partea dreapta a lacului pana la intersectia acestuia cu drumul forestier Panuletul, pe care ne inscriem intr-o usoara urcare pana la urmatoarea intersectie cu drumul forestier Taul Zanelor. Facem stanga si ne inscriem pe acesta. De la baraj si pana undeva la mijlocul drumului Taul Zanelor traseul are portiuni usoare de urcat, portiuni de plat ciclabile in totalitate, plus o portiune nu foarte lunga in coborare pana la intersectia cu Panuletul.

Foto 3.  intersectia D.F Panuletul cu D.F Taul Zanelor

Foto 4. pe D.F Taul Zanelor

Foto 5. Poiana Prislop

La sfarsitul coborarii de pe Taul Zanelor ne intersectam cu Drumul forestier Colbu, facem dreapta (urmam marcajul triunghi rosu care urca din Satul Mita inspre Muntele Viisorul), trecem de bariera si dupa vre-o 2 km parasim drumul in stanga (marcajul triunghi rosu continua in urcare prin padure) si ne inscriem pe un drum proaspat facut care ne scoate in Poiana Prislop. Aici latratul unor caini ne intampina ale noastre glasuri, gasim un izvor de unde ne alimentam bidoanele. De aici ne inscriem pe un drumeag care ar trebuii sa ne duca inspre Poiana Dalbidan, insa gresim startul si fara sa vrem dupa ce facem un pushbike de vre-un km ne intersectam cu marcajul triunghi rosu. Nu suna a bine, stiu ce ne asteapta asa ca le sugerez colegilor ca ar fi bine sa ne intoarcem de unde am pornit. Zis si facut, oricum era numai coborare. Ajungem din nou in Poiana Prislop unde gasim in sfarsit drumul cel bun, bun si nu prea, care urca destul de accentuat la inceput apoi se mai domoleste insa nici vorba sa te poti urca pe bita. Pushbike pana in Poiana Dalbidan unde o turma serioasa de caini ne intampina cu al lor latrat. Luam o pauza serioasa de masa, ni se alatura si cainii asa ca treaba ii buna. Din Poiana Dalbidan si pana in Saua Terha urmeaza o coborare serioasa care ne solicita putin franile, dar ne bucuram tare mult mai ales dupa un puskbike. Drumul ce duce inspre Terha se contureaza prin dreapta stanei.

Foto 6. strajeri in Poiana Dalbidan

Foto 7. Feciorii

Foto 8. coborarea inspre Saua Terha din Poiana Dalbidan

Foto 9. de acolo am venit (Poiana Dalbidan)

Foto 10. Vf. Stracior vazut din Saua Terha

Foto 11. o poza completa de grup in Saua Terha

Ajungem in Terha unde in sfarsit intalnim marcajul banda rosie care pentru cateva ore ne va insotii pana in Piatra Fantanele. Din Saua Terha mai urcam aproximativ 100 de m dupa care ne inscriem pe un drum ce intra in padurea arsa anul trecut  din cauze inca necunoscute (dezastru natural). Traversam aceasta zona si dupa inca vre-un km de urcare combinata si cu portiuni de plat foarte faine pe carari de munte urmeaza numai si numai coborare prin dreapta varfului Buba (1670 m alt.) pana intr-o poiana de unde urmeaza alta urcare, ultima a zilei pana in Poiana Sub Magura unde intalnim o stana chiar la iesirea din padure. Oamenii de la stana ne dau cateva indicatii pretioase si dupa ce mai zabovim cateva minute coboram poiana in diagonala pana ce intram iar in padure numai in coborare pe un drum de caruta tare fain.. La iesirea din padure ne si intersectam cu drumul forestier ce duce in satul Dornisoara. Suntem la 15 minute de Piatra Fantanele si de coborarea pe asfalt pana in Prundu Bargaului nu inainte de o oprire la Valea Strajii unde servim una ciorba fasole cu ciolan si doua beri.

A fost o tura reusita insa pe anumite portiuni foarte grea atat in urcare cat si coborare. Nu recomand aceasta tura celor care nu au o experienta intre ale biciclitului.

Foto 12. Pietrosul Calimani (2100 m alt.)

Foto 13. dezastru natural

Foto 14. in poiana fara nume

Foto 15. banda rosie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu