Pagini

28 mai 2014

4 bargauani au alergat 106,7 km la Maraton Apuseni (24 mai 2014)



Maraton Apuseni a insemnat mult mai mult decat 21,3 km sau 42,8 km cat au avut cele doua probe, semimaraton respectiv maraton. A insemnat o mana de oameni care au organizat exceptional tot ceea ce s-a intamplat. Pe masura ce editiile se scurg, deja e a IV-a editie, intotdeauna ramai surprins placut de ceva. Anul acesta m-au amuzat foarte mult mesajele de pe traseu: "Alearga ca un kenyan nervos" sau " Alearga ca la Finish te asteapta 50 de mii de euro, stai linistit a fost o gluma" si asa mai departe.

Maraton Apuseni inca odata s-a dovedit unul din cele mai bune maratoane montane organizate din tara. Atmosfera de vis, traseul extraordinar de fain, pe traseu foarte multa lume. Doar caldura ne-a dat ceva batai de cap.

Am terminat cu bine cei 21,3 km cu diferenta de nivel de 883 de metri intr-un timp mult mai bun decat anul trecut cu 27 de minute.
Asadar am alergat cei 21,3 km in 2:00:20 impreuna cu Pop Cristian, amandoi trecand linia de Finish in acelasi moment obtinand la final locul 8 la categoria masculin 16-29 de ani si locul 21 la general. 

Felicitari in mod deosebit lui Balan Nicolae care a obinut locul 3 la categoria masculin 16-29 si locul 4 la general cu timpul de 1:39:24. De asemenea lui Alin Cioanca care a terminat in 5:56:03 cei 42,8 de km cu diferenta de nivel de 2230 m, terminand pe locul 23 la categoria masculin 16-29 de ani si locul 61 la general. Felicitari Alin pentru daruinta. Nu e usor sa alergi un maraton.

Pe scurt povestea celor 21,3 km:

10,9,8....4,3,2,1 START

emotiile deja au si trecut incep sa ma concentrez pe cursa. Pop Cristi e langa mine incearca sa accelereze dar de indata ii si atrag atentia ca e doar la inceput si nu are rost sa forteze, oricum ritmul e bun si suntem printre primii. Au urmat aprox. 2 km intr-o urcare lejera dupa care urmatorii 2 si ceva pe plat unde marim putin viteza. Alergam intr-un ritm bun fara sa simtim momentan oboseala. Inainte de primul punct de alimentare avem vre-o 500 de metri de urcare dupa care alti 500 de m tot in urcare inainte de o coborare de 5 km printre jnepeni, apoi prin padure pe o carare plina cu bolovani. Pe coborare nu fortam si ii spun lui Cristi ca cine ne intrece pe coborare o sa ii luam pe urcare, asa a si fost. Pana la punctul de alimentare 1 unde traseul masoara 11,4 km totul a decurs bine. Aici ne oprim ceva mai mult, eu imi iau o sticla de 0,5 l cu apa, pentru o mai buna hidratare. Nu vroiam sa patesc ca anul trecut cand din cauza proastei hidratari am facut crampe.

Dupa PA1 au urmat vre-o 3 km de semiplat si urcarea pana in culmea Dealului Boinic. Ritmul pe urcari scade, alti la pas insa noi nu ne oprim si incetu cu incetu tot alergam pana sus unde primim incurajari de la voluntari. Eu simt putin oboseala si pe coborarea pana in Valea Vadului pe care o traversam pe un podet ma relaxez stiind de anul trecut ca ultimii 4 km sunt numai in urcare. Resimt totusi oboseala si mai tare, Cristi ma incurajeaza dar eu nu mai pot si inainte cu 50 de m de punctul de alimentare si ultimul inainte de final ma opresc din alergare si o iau la pas. Iau repede un pahar de apa si inca o jumatate si ceva de-ale gurii. In capul meu era totul oarecum varza, imi ziceam in gand ca ultimii 3 km o sa fie ca anul trecut. String din dinti si incep sa alerg, nu imi venea sa cred ca alerg si ma simt excelent. 
Trece un km, trece si al doilea, suntem tot mai aproape. Colegul Balan Nicolae venit in inaintare ne incurajeaza. Inca un km si gata, nici nu stiam ce timp avem, nimic nu mai conta. 
Inainte de a termina resimt din nou oboseala si pe o urcare destul de abrupta care nu avea mai mult de 50 de m ma opresc din nou din alergare. Nicu ma incurajeaza, prind curaj, il iau pe Cristi de mana si trecem victoriosi linia de FINISH. 

Eram amandoi in al noualea cer, nu ne venea sa credem ca am terminat amandoi si am alergat 99% din traseu. Timpul nu il stiam, eram oricum in graficul celor 2 ore cat ne-am propus de la inceput.

Cam aceasta a fost pe scurt povestea unui semimaraton in doi. Multumesc Pop Cristian pentru incurajari, au fost bine venite chiar daca la un moment dat i-am spus sa taca:))...mii de scuze










18 mai 2014

Superbie in Muntii Suhard sau Ce sa faci cu 20 de lei !? (18 mai 2014)

Ce sa faci cu 20 de lei!?

by Cristian Pop

Incep raportul de tura asa pentru ca atata m-a costat sa imi petrec Duminica de 18.05.2014 alaturi de 2 prieteni in natura, mai precis pe Vf Ousoru (1638 m alt.) din Muntii Suhard.

Camarazi de “razboi” dar si in acelasi timp oameni cu mult simt al umorului mi-au fost: Adrian Hogiu zis si Şăfu’ si Corneliu Moldovan.
Plecam din Prundul Bargaului inspre localitatea Dorna Candrenilor relativ tarziu (comparativ cu alte ture cand plecam la 6 sau 7 dimineata), in jurul orei 9 jumatate, vremea anunta sa tina cu noi, asa a si fost, a fost ascultatoare.
Dupa ce trecem calea ferata din Dorna Candrenilor, ne inscriem in stanga pe primul drum forestier, mergem pe drum aproximativ un km dupa care lasam masina, deja Vf. Ousoru ne astepta, golas, sa il cucerim.

Urcarea ii de vreo 4 km cu o diferenta de nivel considerabila undeva la 1000 metri (ceva gen Vf. Heniu pentru cunoscatori), in prima faza traversam o pasune plina de flori, dupa care intram intr-o mica padurice, dupa padurice urmeaza partea cea mai grea, urcarea zonei “golase” a Ousorului (aproximativ un km daca nu ma insel).

Oricum pauze pana sus au fost destule (cate am avut chef), timul nu ne presa, vremea era superba si plus de  asta scopul era sa ne bucuram cat mai mult de natura, si unul de compania celuilalt.
Ajunsi sus, ne intindem la soare si dupa cateva povesti si o gustare eu iau somn…va continua :))

Mai stam noi ce mai stam pe varf si la un moment  un “motocioban” care isi testa cai putere in natura ne strica toata linistea (pacat ca nu a fost Dl. Dinu).
Si ca toate sa fie bune si frumoase ne decidem sa coboram prin alta parte (circuit), mai precis pe culmea care strabate Vf. Piciorul Mare (1322 m alt.).
Coboram prin padure, dupa care pe un drum pastoral ce serpuieste printr-o poienita, si dupa ce mergem noi tot vreo 4 km ajungem intr-un final la civilizatie si in cele din urma la “gipul” lui Cornelus.

Tura este una relativ usoara pentru oamenii care mai fac munte din cand in cand si medie pentru incepatori.
Privelistiile care se deschid inaintea ochilor odata ajunsi sus sunt de a dreptul superbe ( merita toti banii-20 de lei), privelisti asupra Muntilor Calimani, Creasta Suhardului, in departare Muntii Rodnei precum si orasul Vatra Dornei care sta linistit intre munti plus localitatile limitrofe orasului Vatra Dornei ( si pe o parte si pe alta).


La final multumesc Celui de sus ca a tinut cu noi astazi (am driblat putin ploaia) si colegilor de tura, sunteti oameni ….faini. 

Foto by Adrian Hogiu

Foto 1. la drum feciori ca mult mai este pana sus

Foto 2. cupola Ousorului si zona pe unde vom inainta

Foto 3. moment floral


Foto 4. Pe Vf. Ousor intalnim Sfanta Cruce

Foto 5. inspre Vatra Dornei si satele limitrofe

Foto 6. ce mai companie:)

Foto 7. pozele de grup si nu numai de pe varf


Foto 8. Vf. Faraoane (1715 m alt.) si o parte din creasta Muntilor Suhard

Foto 9. piramidele Muntilor Rodnei


Foto 10. inspre Rarau stanga si Pietrosul Bistritei in dreapta

Foto 11. culmea Runcului pe care se urca din Vatra Dornei pana pe Ousor

Foto 12. Poiana Negrii

Foto 13. culmea Piciorul Mare

Foto 14. la adio tu



Foto 15. de final cateva floricele

16 mai 2014

Trekking in Muntii Maramuresului (10-11 mai 2014)

Participanti: Alexandra Tibu, Oana Suciu, Radu Terec, Ana Maria Raducan,  Radu Barna, Zoran Pavai, Rares Pop, Alexandra Dumitrica, Diana Dorneanu, Sebi Braun, Lusu si Mihaela Giurgea, Florin Chircu, Cristi Chira, Stefi Tamasi, Adriana Moca, Gabriela Adam, Anca Brisan, Lucian Moisuc, Ionelia Nechiti, Cristi Scuturici,Cristina Jurcovan, Eva Veress, Claudiu Lazar, Laura Lungu, Geta Oltean, Aida Pop, Gabi Oarga, Alexandru Orban, Cipri Laszlo, Adi Boloveschi, Alina Coclici, Adrian Colceriu, Raluca Leuca, Razvan Samoila, Bogdan si Maria Boer, Eugen Popovici, Sofia Harju, Florin Todoran, Oxana Popa, Adi Hogiu, Cristi Pop, Calin Musteata, Corneliu Moldovan, Marlene si Dinu Mititeanu.

Foto by Calin Musteata.

Pe munte am tot fost, merg in continuare si o sa tot merg, dar sa merg cu 47 de oameni niciodata. Uite asa a fost wekendul 10-11 mai, uite asa am ajuns in sfarsit din nou in Muntii Maramuresului dupa ce acum mai bine de 3 ani cand am calcat pentru prima data in acesti munti atat de faini mi-am promis ca o sa ma reintorc sa fac mult mai mult decat am facut atunci. Postarea din anul 2011 o gasiti la urmatorul link http://raportdetura1.blogspot.ro/2011/06/poiana-cu-narcise-din-parcul-national.html

Am asteptat 3 ani, dar asteptarea a meritat. Le multumesc mult pentru buna organizare Domnului Dinu Mititeanu si Doamnei Marlene Mititeanu.

Totul a inceput vineri cand fiecare care mai de care s-a pregatit de drum. Unii de la Bucuresti, altii de la Targu Mures, cei mai multi din Cluj si noi din Prundu Bargaului. Calin Musteata, Corneliu Moldovan, Cristian Pop si subsemnatul pornim la ora 18:00 din Prundu Bargaului inspre satul Repedea unde din centrul satului inainte de podul ce trece peste valea Repedea facem stanga si dupa 2 km de macadam zarim cantonul silvic Repedea in curtea caruia vom campa. 
Suntem masina a treia sosita din cele 13 cate trebuie sa fie si e numai ora 21:00. Pana pe la ora 23:00 sosesc aproape toate masinile, doar o masina urmand sa soseasca cu o ora inainte de tura din prima zi.

Sambata dimineata la ora 07:00, 47 de oameni sunt gata sa plece inspre tinta primei zilei si anume Vf. Pop Ivan (1936 m alt.) aflat la granita cu Ucraina. Din cei 47 doar 43 au reusit sa ajunga pana pe Pop Ivan, ceilalti au urcat doar pana in zona de granita. 

Insa pana sa ajungem pe Pop Ivan ne astepta Poiana cu narcise Tomnatec-Sehleanu unde am gasit cateva narcise de care sa ne putem bucura. Cireasa de pe tort a primei zile a fost insa magia buciumului ce se auzea de la stanile/stana de sub culmea Sehleanu. Pentru mine a fost o premiera si cred ca si pentru multi din colegi. Nu stiu daca o sa ma mai intalnesc vreodata cu asa ceva, senzatia traita e greu de transcris in cuvinte.

De coborat am coborat pe la Capul Grosilor pana la intersectia cu D.F Repedea pe care am mers aproximativ 8 km pana la locul de campare. Foarte obositori acesti ultimi km pe drum forestier mai ales cand ai in picioare si bocanci semitehnici.

Prima zi s-a terminat cum a si inceput, intr-o veselie totala si uite asa incetu cu incetu fiecare ne-am pus sa visam frumos la a doua zi cand....pentru mai multe detalii intrebati la secretariat..

Vremea a tinut cu noi inca de la inceput si pana la sfarsitul celor doua zile. 

Cateva poze din prima zi gasiti mai jos.

Traseul zilei 1:  Canton silvic Repedea - Poiana cu narcise Tomnatec-Sehleanu - Vf. Pop Ivan (1936 m alt.) - Capul Grosilor - Smereceni - D.F Repedea - Canton silvic Repedea
Distanta parcursa: 30,5 km cu diferenta de nivel cumulata de 1865 m

Foto 1. Trackul primei zile by Radu Terec

Foto 2. locul de campare si o mica parte din cele peste 20 de corturi

Foto 3. prima zi incepe in forta

Foto 4. cu o prima pauza dupa ce cativa km buni am mers pe valea Tomnatecu

Foto 5. incotro!?

Foto 6. Culmea Vija cu Dealul Viji (1326 m alt.) unde trebuie sa ajungem

Foto 7. Poiana cu narcise Tomnatec-Sehleanu in stanga. Culmea Sehleanu (1545 m alt.) cu poiana Sehleanu in dreapta

Foto 8. Poiana cu narcise Tomnatec-Sehleanu

Foto 9. cateva cadre cu narcisele


Foto 10. tot mai aproape de granita si punctul final Vf. Pop Ivan (1936 m alt.)

Foto 11. Vf. Farcau (1956 m alt.) in stanga. si Vf. Mihailecu in dreapta (1918 m alt.). Varfuri care le vom cucerii in urmatoare zi

Foto 12. in sfarsit pe granita gasim bornele

Foto 13. Vf. Rapa cu ai sai 1869 m alt.

Foto 14. zarim Vf. Pop Ivan

Foto 15. Vf. Serban (1794 m alt.) cel mai din stanga, iar pe undeva pe langa el mai in dreapta Vf. Strunga (1737 m alt.)

Foto 16. zarva mare pe Pop Ivan

Foto 17. Vf. Serban (1794 m alt.) mai de aproape

Foto 18. cei 4 din Bargau care au cucerit Pop Ivanul. primul varf cucerit din afara tarii

Foto 19. de final

...cu chiu cu vai ne trezim undeva pe la ora 06:00 nu care cumva sa nu fim gata pana la ora 07:00 cand din nou ne urnim din loc.
Daca in prima zi am fost 47 in a doua si ultima din diverse motive am mai ramas doar 34. 

Tintele pentru ultima zi erau Vf. Farcau (1956 m alt.) si Vf. Mihailecu (1918 m alt.) pe care le-am atins. Uite asa in 2 zile am atins nici mai mult nici mai putin de 3 varfuri de peste 1900 de m.

A doua zi trebuia sa fie cu ceva mai usoara, dar uite ca incetu cu incetu nu s-a dovedit chiar asa usoara si desi am facut cu 7 km mai putin decat in prima zi, diferenta de nivel aproape ca s-a pastrat.

Daca adunam km si diferentele de nivel din cele doua zile putem sa concluzionam ca au fost doua zile destul de greute.

30,5+23,2 km=53,7 km cu diferenta totala de 3622 m. Aproape un skyrunning. 

Dupa sfarsitul ultimei zile (la ora 17:00 am ajuns la locul unde am capat si la ora 18:00 am plecat) si dupa ce ne-am luat ramas bun in mare parte de la toata lumea ne-am intors spre casele noastre cu multe amintiri frumoase, cu odihna sufleteasca si nu in ultimul rand cu gandul ca odata si odata ne vom intoarce in Muntii Maramuresului.

Inca imi aduc aminte multe din lucrurile frumoase a acestui weekend, inca am in urechi magia buciumului, concertul pasarelelor, sursurul apelor, imaginea bucurei celor 47 etc. 

Cateva fotografii din a doua zi gasiti mai jos.

Ziua 2: Canton Silvic Repedea - Stanele Pietriceaua - Dosul Pietricelei - Lac Vinderelu - Vf. Farcau (1956 m alt.) - Lac Vinderelu - Vf. Mihailecu (1918 m alt.) - Sa Pietriceaua - Dosul Pietricelei - Canton Silvic Repede; Track inregistrat de Radu Terec
Distanta parcursa: 23 de km cu diferenta de nivel cumulata de 1747 m

Foto .....Traseul zilei a doua. Track by Rares Pop

Foto 20. pauza din poiana in poiana

Foto 21. drumu bolovanos

Foto 22. de dupa colt

Foto 23. Vf. Pietriceaua (1555 m alt.)

Foto 24. in sfarsit si Vf. Farcau (1956 m alt.)

Foto 25. Pop Ivanul vazut de pe alte si alte culmi

Foto 26. Lacul Vindirel

Foto 27. Vf. Mihailecu (1918 m alt.)

Foto 28. pe Vf. Farcau (1956 m alt.) bargauanii canta rock:))


Foto 29. peste zari ucrainene

Foto 30. Lacul Vindirel si Vf. Farcau

Foto 31. Putin din muntii din Ucraina

Foto 32. pupu pe Vf. Mihailecu

Foto 33. pe curand